„Žensko zagovaranje za rodnu ravnopravnost“ - Women’s World Day of Prayer (WWDP)-German Committee

U periodu od 2017. i 2018. godine Fondacija CURE će implementirati projekat „Žensko zagovaranje za rodnu ravnopravnost“ koju financijski podržava Women’s World Day of Prayer (WWDP)-German Committee. 

Osnovni cilj projekta jeste kroz proces umrežavanja i zagovaranja osigurati socijalnu pravdu za žene različite dobne, socijalne, nacionalne, etničke i vjerske pripadnosti s područja Romanije, Istočnog Sarajeva, Hadžića, Kupresa i Tuzle. 

Zagovaračke radionice i treninzi u navedenim područjima omogućiti će ženama upoznavanje s ženskim pravima, ravnopravnosti, prevenciji svih oblika nasilja i socijalnoj pravdi. Na ovaj način podstiču se žene da kroz neformalno umrežavanje inspirisu aktivstkinje na snažnje zagovaračke akcije u svojim lokalnim zajednicama. 

Pravi pokazatelj snažnog ženskog djelovanja i ukazivanja na položaj žena u bh. društvu svakako će se realizirati kroz ulične akcije za vrijeme 16. Dana aktivizma, 8.Mart-a, 3.Novembra–Međunarodnog dana žena s invaliditetom, kao i drugih važnih datuma.

Ovaj projekt će ponuditi istraživačke odgovore o gorućim problemima s kojima se žene iz malih lokalnih zajednica svakodnevno nose, osobito žene pripadnice marginalizovanih grupa (samostalne roditeljke, žene s invaliditetom, Romkinje, LBT* žene, seniorke, žene pripadnice etničkih i nacionalnih manjina i dr.).  Kompletan istraživački mehanizam iznjedriti će žensku zagovaračku platformu koja će poslužiti za snažne lobističke aktivnosti braniteljica ženskih prava prema donositeljima/icama odluka, a s ciljem vraćanjem „ženskih pitanja“ na dnevno političku agendu.

PitchWise festival ženske umjetnosti i aktivizma koji organizira Fondacija CURE će kroz ovaj projekt u 2017. i 2018. godini,omogućiti ženama iz navedenih lokalnih zajednica da se sastanu s ženama umjetnicama, aktivitkinjama i feministkinjama kako iz regiona tako i iz svijeta. 

Sumiranje svih stečenih znanja i iskustava kroz navedeni projekt za sve žene iz navedenih lokalnih zajednica omogućiti će se kroz veliku konferenciju koju će  Fondacija CURE realizirati krajem 2017. godine, kao i kroz promocije zagovaračkog istraživanja koje će Fondacija CURE organizovati u pet mapiranih lokalnih zajednica u 2018. godini.

delicious
twitter