Ada Sokolović - Redateljica: Jako volim svoj posao, imam snagu i volju da opstanem kao žena koja radi ovaj posao.

Nekako je prirodno sa mnom rasla ljubav prema režiji pa je postala i dio mene. Nikada nisam osluškivala da li imam podršku za svoje ljubavi pa je profesionalno opredjeljenje prema ovom poslu bio prirodan izbor. Ni danas se ne pitam hoću li uspjeti snimiti priče koje želim ispričati, znam da hoću, ma kako sredina u kojoj živim bila surova i sebična prema mladim autorima/cama. Mislim da treba raditi, raditi, raditi, ne obazirati se na malodušnost, pesimizam, kritizere koji ništa ne rade, a obezvrjeđuju one koji vjeruju u svoje snove i svoj rad.

Projekat koji trenutno radim je dokumentarna dijaloška emisija „Perspektiva“, snimamo u pet zemalja ex Jugoslavije gdje su srednjoškolci dobili priliku da javno po prvi put progovore, upoznavanjem i argumentima ruše predrasude i utiču na neznanje. Kako se projekat nastavlja uviđam da je to proces, otvaranjem problema, suočavanjem s narativima i životom proizašlim iz jednostranih ostrašćenih tumačenja prošlosti informišemo i otvaramo komunikaciju mladih koji  pozitivnim stavovima utiču na svoju generaciju. Ono što će se postaviti kao sljedeći cilj i aktivnost “Perspektive” jeste naučiti mlade kako se demokratskim sredstvima izboriti za svoja prava.

Afirmišemo hrabrost mladih ljudi da govore šta misle, da se njihov glas najizda čuje, a ukazuju na bolne probleme ovih društava, političku manipulaciju i mržnju koja postaje sve snažnije sredstvo za očuvanje vlasti u više zemalja regije. Redovno razgovaramo i o ljudskim pravima LGBT osoba, nedovoljno su informisani i često ekstremno radikalni u neprihvatanju “drugačijeg”.

Moderatori projekta su izvođači Edo Maajka, Brano iz benda Dubioza kolektiv, Remi i Marchelo. Često poslije snimanja sjednemo na pivo, paralizovani, zatečeni nekim stavovima mladih koji su jako blizu fašizmu. Ali ima i sjajnih mladih ljudi, otvorenih, slobodnih, koji šire dobru energiju i utiču na otrov koji su djeca, ni kriva, ni dužna dobila u naslijeđe. Ovo nije samo profesionalni zadatak, ovo doživljavam kao građanski aktivizam. Nažalost, mislim da je antifašizam ovdje često provokacija. 

Događa se da sam meta provokacije jer sam prvo – pripadnica LGBT zajednice, drugo  žena. Ali ne bježim. Naučila sam da ne treba šutiti. Nikada. Treba na mjesto staviti fašiste, šoviniste i homofobe znanjem i hrabrošću. Surova je ovo priča, previše. Jako volim svoj posao, imam snagu i volju da opstanem kao  žena koja radi ovaj posao. Porazno je  što imamo malo žena u sferama koje su bitne za kreiranje života svih nas. Tu veliki posao moraju odraditi  NGO-ovi u regiji koje se bave položajem žena u društvu. Ima ih previše, a tako malo nevladinih organizacija  ima vidljive rezultate. Ovo je jako važno za budućnost društva i bilo bi sjajno da se prepoznaju kapaciteti koji imaju strategiju i pokreću žene da se bore za svoja prava. Moja lična borba čini mi se traje otkako izađem na ulicu i odem do trafike da kupim cigarete pa dok ne legnem  u krevet jer se susrećem sa sujetama i provokacijama na svakom koraku. Nisam obeshrabrena, naprotiv, sve sam jača i hrabrija i želim učestvovati u kreiranju boljeg i humanijeg društva za sve nas.

 

 

delicious
twitter